Geschiedenis ons “It Litse Huyske”

Hoe oud dit huisje is weten we niet precies. Daar Wierum van oorsprong een terpdorp is en It Litse Huyske aan de rand van de terp ligt en de Marie kerk van ±1275 is moet het behoorlijk oud zijn. We hebben het via het kadaster en daarna de kerkboeken tot 1650 terug kunnen terug  vinden. Maar naar mijn mening moet  het nog ouder zijn. We hebben het dan over het midden stuk van het huisje, dus zonder uitbouw van de keuken en achter slaapkamer. Een leuk gegeven is dat het huisje tegen over It Litse Huyske is naast de terp ligt, want als je daar binnen komt ga je ander half meter naar beneden. De laatste bewoner was Jan Basteleur en dit was zijn geboorte huis. De familie bestond uit 5 personen en het huisje was toen niet zo lux als nu.   Oorspronkelijk waren er 2 een persoons bedstedes in de woonkamer. Daar sliepen de ouders en boven de kinderen. Wij hebben het huisje 1996 gekocht, De broers Basteleur woonde op de Ternaarderwei, maar hielden hun ouderlijkhuis aan om bv hun visjes te bakken. Met andere woorden, het huis heeft 16 jaar leeg gestaan. In het halletje achter is een informatiebord met een koop overdracht uit 1947. Het huisje koste toen 850,00 gulden en er moest 50 gulden per jaar afbetaald worden. foto 14

1996 Aankoop It Litse Huyske

Wij hebben met vrienden het gehele huisje gestript en geheel opnieuw opgebouwd. Dat was een hele klus. De muren moesten afgebikt worden om dat van oudsher zand van de kwelder werd gebruikt, en daar stuuk van werd gemaakt met gevolg dat er zout bloemen ontstaan in de stuuk er op vele plaatsen er af valt. Daarnaast moesten we ook de gehele indeling veranderd foto 52worden badkamer met wc binnen, de woonkamer afscheiden met een halletje. De slaapkamer achter was van oorsprong een hout schuurtje met buiten WC (Daar werden de visjes gebakken) en moest vervangen worden door een stenen opbouw. Uiteraard is ook de isolaties niet onbelangrijk. Betonvloer (met isolatie er onder)  in de woonkamer en keuken. Daarna overal een spouw muur van gasbeton optrekken. Nieuwe ramen met isolatie glas HR++ er in. Nieuwe Elektra, Afvoer, CV. We zijn in Juni 1996 begonnen en waren in begin maart 1997 klaar en we hadden meteen voor 14 dagen gasten er in.  Er is nu nog maar 1 bedstede omdat de oorspronkelijke maten van de bedstede 1,65 waren. Men sliep vroeger half zittend, want als je lag wat je dood. Aan het voeten eind van de bedstede was een schuine plank waar men de baby in kon leggen. We hebben de linker bedstede op      1.80 gemaakt en de rechter bedstede boeken/CD/DVD kast van gemaakt. Er achter in onze voorraad kast geworden.

De balken in de woonkamer zijn verschillend dik. Dit komt omdat er hier en daar scheepmasten als draagbalk zijn gebruikt. De reden was dat men toe heel arm was en het moest wel vervangen worden. De masten zin waarschijnlijk aangespoeld. Zo gezegd: juttergoed.

In “It Litse Huyske” is een foto boek met alle fotos van de verbouwing

 

Huykse

  10% korting ---------> Bij 6 nachten of meer <-------- 10% Korting