"Daar waar de dijk het land omklemt gelijk een moederarm haar kind..

Daar waar de dijk het land omklemt gelijk een moederarm haar kind

VOLG ONS

Water over de dijk in Wierum 1906


Zondag 12 maart was het precies 72 jaar geleden dat s’avonds tussen  en 9 uur, 8 huizen tegen de zeedijk in Wierum , door overstromend water werden vernield. Hierbij kwamen toen 2 mensen om het leven. Het was die dag springvloed en om 10.00 uur s’avonds zou het hoog water zijn. Het was stromachtig, maar geen “vliegende storm” zoals men in Wierum zegt.
“Als jongens waren wij” zo vertelde de oude Wierummer Gosse Smit, “achter de dijk aan het knikkeren, maar moesten er wegens het stijgende water mee stoppen. Tussen 8 en 9 sloegen er grote golven water over de dijk en al vrij snel stortte de eerste van de 8 huizen in. De bewoners van de huizen werden in allerijl ondergebracht bij familieleden. Twee verdronken er. Dat waren Dirk Hiemstra, die een vrouw met zeven kinderen achter liet en Hitte Minnema –Jongeling. Zij stierf  twee dagen later, omdat ze teveel zoutwater binnen gekregen had.”

De dijk was zwaar gehavend, er waren grote gaten in geslagen die in allerijl met zandzakken werden dicht gemaakt.
AL VOORSPELD

Deze hoge vloed met overstromend water was door een oude Wierumer visser al voorspeld. In 1903 werden namelijk op last van hogerhand de ruim drie meter hoge palen voor de kust afgezaagd. De vissers zeiden toen: “wie dat heeft uitgevonden moest wel gek zijn. “

Zij hadden gelijk. Want de palen die ander de golven braken, konden dat op die 12de maart 1906 niet meer doen. Ze hadden vrije baan, waarvan   twee mensen en acht huizen slachtoffer werden. Voor die huizen zijn later  met overheidssteun acht nieuwe woningen gebouwd, maar nier weer op dezelfde plaats tegen de dijk. De nieuwe dijk is nu zo hoog , dat menselijker wijs gesproken het water er niet meer over kan komen, aldus dhr. Smit tenslotte.   

Over de dynamiek van het Wad en het leven langs de kust zijn de mooiste verhalen te vertellen.
We zijn het hele jaar open voor bezoekers,
check de boekingsdatum

"Daar waar de dijk het land omklemt
gelijk een moederarm haar kind...

DutchEnglishFrenchSpanish